Algemeen

Rijbewijs halen: alles wat je moet weten

rijlessen

Je hebt het voornemen om binnenkort je autorijbewijs (rijbewijs B) te gaan behalen. Hier komt meer bij kijken dan je wellicht in eerste instantie zou denken. Hieronder wordt alle relevante informatie besproken omtrent het halen van je rijbewijs.

Wat moet je doen om een rijbewijs te halen?

Om een rijbewijs te halen moet je in principe aan twee vereisten voldoen:

  1. Je moet je autotheorie behaald hebben
  2. Je moet je praktijkexamen hebben gehaald

Autotheorie

Zoals de term al verhult, het betreft hier het theoretische gedeelte dat hoort bij het behalen van een rijbewijs. Je moet immers kennis hebben van de verkeersregels voordat je 100% veilig de weg op kunt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het leren. Je kunt een theorieboek bestellen of lenen. Ben je klaar voor het examen, dan plan je deze in bij het CBR. Vind je het lastig om zelf te leren, dan bieden veel rijscholen ook aanvullende pakketten aan waarbij je klassikaal theorieles krijgt, deze lessen kunnen soms erg verhelderend zijn. Daarnaast bestaan er verschillende online platformen die het leerproces aanzienlijk kunnen versnellen.

Praktijk

Logischerwijze kun je niet zomaar je rijbewijs behalen zonder dat je ooit in een auto hebt gereden. Het praktijkgedeelte is het belangrijkste gedeelte als het gaat om het behalen van je rijbewijs. Hierbij leer je hoe je een auto moet besturen en hoe je dit zo veilig mogelijk doet. Samen met je instructeur plan je rijlessen in. Doel is uiteindelijk om van jou een veilige en verantwoordelijke bestuurder te maken. Denken jij en je instructeur dat je klaar bent voor het praktijkexamen? Dan zullen jullie deze samen inplannen. Bij het praktijkexamen ga je samen met een examinator van het CBR de weg op. De examinator zal jouw rijvaardigheid beoordelen. Slaag je voor dit praktijkexamen? Dan kan je officieel je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Een ware opluchting!

Hoe oud moet je zijn om te beginnen?

Dit is één van de meest gestelde vragen als het gaat om het behalen van een rijbewijs. Vandaag de dag geldt dat je op je zestiende al een theorie-examen mag afleggen. Een half jaar later, op 16,5 jaar, mag je beginnen met het nemen van rijlessen. Nog een half jaar later, wanneer je 17 jaar bent, mag je ook daadwerkelijk het rijbewijs behalen. Wanneer je 18 jaar bent, mag je alleen de weg op.

2toDrive

Vóór je achttiende mag je alleen de weg op met een begeleider. Daarvoor moet je in het bezit zijn van een begeleiderspas binnen het 2toDrive initiatief van de overheid. Op deze pas moeten je begeleiders worden vermeld. Deze begeleiders, bijvoorbeeld je ouders, moeten minimaal vijf jaar in het bezit zijn van een Europees of Nederlands autorijbewijs. Daarnaast moeten de begeleiders minimaal 27 jaar oud zijn en ingeschreven staan in Nederland. Wanneer je in het bezit bent van een begeleiderspas, geniet je van de vele voordelen die het te bieden heeft. Het voornaamste voordeel is dat je ervaring op kunt doen met een begeleider die je vertrouwt.

Wat kost het behalen van een rijbewijs?

Hoeveel het behalen van een rijbewijs kost is natuurlijk niet precies te zeggen, dit verschilt namelijk van persoon tot persoon. Een wat algemene indicatie is wel te geven. Totaal komt men gemiddeld uit op zo’n €2500,- euro. Ongeveer €1500,- hiervan betreft kosten voor de rijlessen. Hier gaat dus het meeste geld inzitten. De rest van de kosten komen vanuit:

  • Theorie-examen (2 a 3 pogingen gemiddeld)
  • Praktijkexamen (2 pogingen gemiddeld)
  • Tussentijdse toets
  • Gezondheidsverklaring (nodig voor het CBR)
  • Aanvraag rijbewijs

Aanvullende tips

Wat extra tips komen altijd van pas, toch? Hieronder vind je wat aanvullende tips, die jou gaan helpen met het behalen van je rijbewijs.

1. Neem het theorie-examen serieus

Veel mensen hebben meerdere pogingen nodig om te slagen voor hun theorie-examen. Dit heeft vaak te maken met het feit dat het examen geregeld wordt onderschat. Het moeten doen van meerdere pogingen kost niet alleen tijd, maar ook geld. Leer dus goed en vergeet vooral niet eindeloos te oefenen.

2. Kies voor een goede rijschool

De kwaliteit van een rijschool en van de instructeurs die daar werken, zullen voor een groot deel bepalen hoe succesvol je rijlessen zullen verlopen. Het is dan ook aan te raden om je te verdiepen in de rijscholen uit de buurt alvorens je een pakket bij één van deze aanschaft. Ga beter voor een iets duurdere en kwalitatievere rijschool, dan dat je gaat voor een budget-rijschool die matige lessen geeft.

3. Eet een banaan alvorens je praktijkexamen

Het klinkt wellicht wat gek, maar het eten van een banaan alvorens je praktijkexamen kan verschil maken. Een banaan bevat namelijk stofjes die ervoor zorgen dat je concentratieniveau wordt verhoogd en je meer ontspannen achter het stuur zit. Dit is dus geen placebo, maar wetenschap.

4. Laat je instructeur meerijden bij het praktijkexamen

Je instructeur hoeft niet verplicht mee met het afleggen van de examenroute met de examinator. Dit is voor de zekerheid echter wel aan te raden. Wanneer je onverhoopt tóch zakt voor het examen, kan je instructeur aangeven waar de verbeterpunten liggen. Hier kan hij vervolgens op anticiperen in de aanvullende lessen.

5. Vertrouw op jezelf en wees zelfverzekerd

De meeste examinatoren herkennen onzekerheid op de weg zonder meer. Het is belangrijk om met zelfvertrouwen de weg op te gaan, je hebt immers genoeg lessen gehad. Het is daarbij belangrijk om in jezelf te vertrouwen. Iemand die met zelfvertrouwen rijdt, zal zich in zijn eentje goed kunnen redden in de auto. Dit is precies wat de examinator wil zien.